Според Psychology Today през 2008 екип от Tohoku University Graduate School of Medicine завършва 7-годишно

...
Според Psychology Today през 2008 екип от Tohoku University Graduate School of Medicine завършва 7-годишно
Коментари Харесай

Вярата, че животът си струва да бъде изживян

Според  Psychology Today  през 2008 екип от  Tohoku University Graduate School of Medicine  завършва 7-годишно изследване измежду над 43 000 пълнолетни японци.

Учените заключват, че при хората, които имат вяра, че си коства да живеят, вероятността да умрат е по-ниска.

Японската дума за това чувство за смисъл е икигай  - вярата, че животът си коства да бъде изживян. Ако я въведете в  Гугъл , ще ви изскочи следното изображение:

Ето как  Psychology Today  обобщава резултатите от проучването. „ 95% от респондентите, които чувствали, че си заслужава да живеят, били живи 7 години след първичното питане – с 12% повече от тези, които нямали  икигай . “

А в този момент си представете, че сте един от тези щастливи експерти, които имат вяра, че уменията им не са закрепени, а – с старания – подлежат на развиване. Ето и моят метод за онагледяване:

 

Жълтият обръч изобразява растежа на сивия кръг с надпис „ Нещата, в които сте положителни “. С непрекъснати усилия тази окръжност се разраства и колкото по-голяма става, толкоз повече се усилва и зоната на секване на най-развитите ви умения и останалите 3 кръга - какво обичате, от какво се нуждаят другите, какъв брой бихте получавали за уменията си. 

Казано просто, чувството  икигай  се усилва.

Мога ли да ви подсигурявам, че това ще удължи живота ви?

Не.

Бих ли се обзаложил?

Да.

Ето каква е работата. Нямате власт над това, дали вулкан ще изригне в задния ви двор, или шефът ви ненадейно ще реши да ви уволни, с цел да наеме на ваше място щерка си.

Но имате надзор над количеството старания, които ще инвестирате в развиване на уменията си, придобиване на нови такива и отваряне на съзнанието си. Всички тези неща съвсем сигурно ще ви накарат да цените повече живота и ролята си в нашия свят.

Нека се радвате на повече  икигай  с всяка минала година!

Брус Касаноф, биографичен публицист и бизнес коуч, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР